TYPOGRAPHY
Tipografi (TYPOGRAPHY)
Design atau pemilihan surat borang yang perlu diatur dalam kata-kata dan kalimat dan dicetak atau dipaparkan secara elektronik. Tip
ografi berasal selepas penemuan pencetakan dari jenis bergerak pada pertengahan abad ke-15. Tiga jenis utama keluarga dalam sejarah pencetakan Sarawak adalah roman, miring, dan huruf hitam (Gothic). Semua itu mereka berasal daripada skrip daripada kaligrafi yang karya-karyanya pada akhirnya digantikan dengan mencetak. Dalam abad berjaya typographers telah membuat sekitar 10.000 tipografi (satu set lengkap surat bentuk desaign tertentu). Bergantung pada gaya surat-surat mereka, tipografi yang dikategorikan sebagai gaya lama, peralihan, dan moden. Umum digunakan meliputi tipografi Caslon, Baskerville, Bodoni, Garamond, dan Times New Roman. Lihat juga John Baskerville; Giambattista Bodoni; Stanley Morison. Pemilihan jenis huruf merupakan bahagian penting daripada muat estetika dalam graphic design
tipograpi
Seni memilih dan jarak tipografi yang sesuai dengan isi materi yang akan dicetak dan tinta dan kertas yang digunakan, untuk menghasilkan dibaca, dicetak sepotong estetika menarik. Designer typographers atau buku memutus panjang garis, jarak antara baris, kombinasi tipografi, jenis ukuran, tinta warna, dan kertas warna dan tekstur. Tipografi iklan cenderung sulit, kerana jumlah teks ditentukan harus copyfitted (lihat copyfitting) menjadi jumlah ruangan yang tetap dengan cara yang boleh diterima oleh wakil-wakil baik daripada pengiklan dan syarikat periklanan. Iklan tipografi memerlukan serangkaian layout (disebut kasar, komprehensif, dan terkini) dihasilkan untuk diluluskan oleh account executive biro iklan dan promosi produk dan pengurus
GRAPHIC PHOTOGRAPHY ILLUSTRATION INDUSTRIAL DESIGN FASHION ANIMATION
About author: Unknown
Cress arugula peanut tigernut wattle seed kombu parsnip. Lotus root mung bean arugula tigernut horseradish endive yarrow gourd. Radicchio cress avocado garlic quandong collard greens.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 Bebudak Komen:
Post a Comment