Langkah-Langkah Menjadi Pereka Grafik


1. Manfaat Proses Rekabentuk Grafik


Apabila mendapat projek design, kita perlulah mengetahui langkah-langkah reka bentuk. Hal ini kerana, dengan susunan dan rangka reka bentuk yang baik akan membuatkan anda mendapat keputusan yang terbaik.

Berhati-hati! jangan melompat terus ke arah program komputer dan cipta tanpa menjalankan apa-apa kajian tentang apa yang bakal anda buat.

muktamadkan  kandungan dan penyelidikan anda kepada beberapa kali sebelum bergerak kearah proses reka bentuk. (tekan sambung baca..)


   

2. Kumpulkan Maklumat


Sebelum anda boleh memulakan projek, anda tentu perlu tahu apa yang pelanggan anda perlukan. Mengumpul maklumat adalah langkah pertama proses reka bentuk grafik. 

Apabila anda dihubungi untuk sesuatu projek yang baru, perjumpaan/mesyuarat perlu dibuat untuk membincangkan skop kerja dan mewujudkan pemahaman tentang kemahuan pelanggan anda. Pastikan untuk mengumpul seberapa banyak maklumat yang mungkin:

    
Apa yang perlu Tanya Pelanggan?


Selain daripada produk klien anda perlu (seperti logo atau laman web), bertanya soalan seperti:

  •     Siapakah penonton?
  •     Apakah mesej?
  •     Berapa banyak halaman adalah sekeping?
  •     Apakah dimensi?
  •     Adakah terdapat bajet tertentu?
  •     Adakah terdapat tarikh akhir untuk siap?
  •     Pelanggan boleh memberikan contoh-contoh reka bentuk yang mereka suka?
  •     Adakah terdapat satu jenama yang sedia ada korporat yang perlu dipadankan?
Ambil nota terperinci, yang anda boleh gunakan kemudian untuk langkah seterusnya proses reka bentuk.


3. Buat Garis/Aliran Kerja.


 Menggunakan maklumat yang dikumpul dalam mesyuarat/perjumpaan anda dengan pelanggan, anda akan dapat untuk membangunkan menggariskan kandungan dan matlamat projek itu.

Anda perlu jumpa semula pelanggan anda untuk mendapatkan kelulusan sebelum prosiding. 

Untuk laman web, termasuk semua bahagian utama dan kandungan bagi setiap. Termasuk dimensi dan spesifikasi teknikal untuk kerja-kerja cetak atau laman web juga. 

 Perjumpaan anda juga bertujuan untuk menggariskan apa-apa yang pelanggan anda mahu tambah atau meminta apa-apa perubahan.

Apabila ini dimuktamadkan, anda perlu berada dalam perjanjian buatlah surat perjanjian hitam putih sekurang-kurangnya sekeping dan boleh kemudian teruskan ke langkah seterusnya proses reka bentuk grafik.


 *Bagaimana Buat Aliran Projek Rekabentuk Grafik

NOTA: Ia adalah pada masa dimana anda akan memberi cadangan kepada pelanggan anda, termasuk kos dan jangka masa untuk kerja-kerja, tetapi di sini kita memberi tumpuan kepada proses reka bentuk.4. Memanfaatkan Kreativiti Anda!


Rekabentuk perlu kreatif! Sebelum beralih kepada reka bentuk sendiri (jangan bimbang, yang seterusnya) mengambil sedikit masa untuk anda berfikir tentang penyelesaian kreatif bagi projek itu.  

Anda boleh menggunakan contoh kerja kegemaran pelanggan anda sebagai garis panduan untuk mengetahui apa yang mereka suka dan tidak suka, tetapi matlamat anda adalah untuk tampil dengan sesuatu yang baru dan berbeza yang memisahkan karya anda dari yang lain (kecuali kalau mereka meminta untuk mengikut pada yang sedia ada). Cara-cara untuk mendapatkan idea kreatif:Brainstorming: Dapatkan bersama-sama dengan kumpulan dan membuang mana-mana dan semua idea

Melawat tapak/kawasan berkenaan: Dapatkan diilhamkan oleh asal


Baca buku: Sesuatu yang kecil sebagai warna atau bentuk dalam buku reka bentuk grafik boleh mencetuskan idea yang benar-benar asal.


Ambil berjalan kaki: Kadang-kadang yang terbaik untuk mendapatkan idea adalah dengan keluar dan melihat sekeliling dan dunia ... anda tidak tahu apa yang akan/bakal tercetus untuk imaginasi anda.


Lukiskan: Seorang artis kreatif perlu lakar beberapa idea pada halaman kosong. Sebaik sahaja anda mempunyai beberapa idea untuk projek sudah tiba masanya untuk mula membuat susun atur yang berstruktur/Terancang/Bertema.


5.Lakaran dan Wireframes 


sangat penting sebelum bergerak ke dalam program perisian seperti Illustrator atau InDesign, ia adalah berguna untuk membuat beberapa lakaran mudah susun atur sekeping.  

Dengan cara ini, anda boleh menunjukkan pelanggan anda beberapa idea tanpa membelanjakan terlalu banyak masa pada reka bentuk.  

Mengetahui jika anda sedang menuju ke arah yang betul dengan menyediakan lakaran cepat konsep logo, lukisan garisan susun atur  dengan menunjukkan di mana unsur-unsur yang akan diletakkan pada halaman lakaran atau menunjukkan versi cepat buatan tangan reka bentuk secara pakej(sekali tunjuk terus paham semua).

Bagi reka bentuk web, wireframes adalah cara terbaik untuk bermula dengan susun atur halaman anda.
 


6. Rekabentuk dan Versi yang pelbagai  


menentukan bahawa anda telah melakukan penyelidikan anda, muktamadkan kandungan anda dan pastikan mendapat kelulusan pada beberapa lakaran anda oleh client supaya boleh bergerak ke fasa reka bentuk sebenar proses reka bentuk grafik.

Walaupun anda mungkin mengetuk keluar reka bentuk muktamad dalam satu pukulan, ia biasanya idea yang baik untuk dibentangkan kepada pelanggan anda dengan sekurang-kurangnya dua versi reka bentuk.
 


Anda boleh bersetuju kepada berapa banyak versi yang unik termasuk dalam kerja dalam cadangan anda. Ini memberikan pelanggan beberapa pilihan dan membolehkan anda untuk menggabungkan elemen kegemaran mereka dari setiap. 

TIPs: Pastikan menyimpan versi atau idea bahawa anda TIDAK mahu pilih untuk ditunjukkan dan kononnya bahawa anda mungkin tidak suka pada masa itu, kerana anda tidak tahu bila idea itu akan berguna. 

7. Semak dan Pastikan  


dan biarkan pelanggan anda tahu bahawa anda menggalakkan "pergaulan dan sepadan" atau "boleh dan tidak boleh" reka bentuk yang anda berikan.  

Mereka mungkin suka warna latar belakang pada satu reka bentuk dan pilihan fon yang lain. Dari cadangan mereka, anda boleh hadir pusingan kedua reka bentuk. Jangan takut untuk memberi pendapat anda pada apa yang kelihatan terbaik... anda adalah designer! Selepas kedua ini, ia bukan sesuatu yang luar biasa untuk mempunyai pasangan lebih perubahan sebelum mencapai reka bentuk akhir. 

8. Berpegang kepada Langkah 


Apabila mengikuti langkah-langkah ini, pastikan untuk menyelesaikan setiap satunya sebelum bergerak lebih ke depan. 

Jika anda menjalankan penyelidikan yang kuat, anda tahu anda boleh mewujudkan garis panduan yang tepat.  

Dengan garis panduan yang tepat, anda mempunyai maklumat yang perlu untuk mengeluar lakaran dan beberapa idea. Dengan kelulusan idea-idea ini, anda boleh bergerak untuk mewujudkan reka bentuk sebenar.(Dari Eric Miller, About.com)

0 Bebudak Komen: